Kunnalliset jäteyhtiöt ja niitä edustava Jätelaitosyhdistys on aloittanut voimakkaan kampanjan uutta hankintalakia vastaan. Jäteyhtiöiden mukaan he eivät voisi enää ottaa vastaan jätteitä nykyisessä muodossaan. Suomen Yrittäjien mukaan hankintalaki ei estä jätteiden vastaanottoa.
Jäteyhtiöiden mukaan lakiin ehdotetut muutokset aiheuttavat lisäkuluja kunnille, kuntalaisille, yrityksille ja maanviljelijöille.
Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikön Satu Grekinin mukaan hankintalainsäädännön tarkoituksena on saada kilpailun keinoin tehoa julkiseen varojen käyttöön.
- Se, suuntaako jätelaitos palvelunsa vain omistajilleen vai muillekin, on jätelaitoksen ja se omistajan oma päätös. Laki ei sitä määrää, oikoo Grekin jäteyhtiöiden väitteitä.
10 prosenttia jätemyynnistä ulkopuolisille
Jäteyhtiöissä on kolmenlaista myyntiä: omistajille suuntautuvaa, markkinaehtoista ja kuntalaisille niin sanotusti toissijaisen järjestämisvastuun nojalla tapahtuvaa myyntiä.
Uuden hankintalakiesityksen mukaan kunnallinen yhtiö saa myydä palveluistaan 10 prosenttia ulkopuolisille säilyttäen myyntimahdollisuuden omistajille ilman kilpailutusta. Rajaa ei aiemmin laissa ole ollut, mutta oikeuskäytäntö on asettunut tukemaan noin 10 prosenttia. EU-direktiivi sallisi säätää 20 prosentin ulosmyynnin, mutta tämä ei ole Suomessa saanut riittävästi kannatusta.
Päinvastoin, oikeus suoramyyntiin kapenee 2019 alusta 5 prosenttiin ja 500 000 euroon.Rajojen ylityttyä omistajille myyntiä voidaan jatkaa voittamalla ensin hankintalain mukainen kilpailutus.
Satu Grekinin mukaan kuntien on viisasta kilpailuttaa palveluitaan silloinkin, kun laki ei siihen velvoita.
-Päättäjien tulee olla ensisijaisesti kiinnostunut palvelun tasosta ja kustannustehokkuudesta – ei siitä, miten jäteyhtiö voi välttää kilpailutuksen, vaatii Grekin.
Hänen mukaansa jos jätelaitoksen tehokkuus ja laatu ovat kunnossa niin menestymisestä reilussa kilpailussa ei tarvitse olla huolissaan.
Uusi hankintalakiesitys jätettiin eduskunnalle juhannusviikolla. Lain on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden alussa.
Esa Nieminen