Lähes puolessa suomalaisyrityksistä ei ole nimettyä roolia digitalisaation johtamiseen. Melkein 70 prosenttia it- ja liiketoimintapäättäjistä kertoo, ettei digitalisaatio ole lisännyt johdon kiinnostusta globaaliin liiketoimintaan.
Tulos käy ilmi Aalto-yliopiston, Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset ry:n eli Tivian ja tietohallintojen palvelutalo Sofigaten toteuttamasta vuosittaisesta Tietohallintojen johtaminen Suomessa -tutkimuksesta.
Aalto-yliopiston, Sofigaten ja Tivian tutkimus toteutettiin tänä vuonna seitsemännen kerran. Tulosten perusteella digitalisaatio tarkoittaa suomalaisyrityksille toistaiseksi lähinnä nykyisten toimintojen sähköistämistä – mahdollisuuksiin luoda uudenlaista sähköistä liiketoimintaa kansainvälisille markkinoille ei vielä osata tarttua.
Digitalisaation edelläkävijäyritykset ovat tutkimustulosten perusteella vielä harvassa: vain 30 prosenttia IT- ja liiketoimintapäättäjistä kertoo, että digitalisaatio on herättänyt ylimmän johdon kiinnostuksen globaaliin liiketoimintaan. Toistaiseksi vain viidennes vastaajista kertoo, että digitaalisille ratkaisuille on omia kehittämispolkuja, menetelmiä ja resursseja.
Sofigaten liiketoimintajohtaja Katri Kolesnik näkee, että kehityksen jarruna on selkeän johtajuuden puuttuminen.
”Digitalisaatio on suomalaisissa organisaatioissa kaikkien ja ei-kenenkään tontti. Vaikka digitaalisuus alkaa olla osa kaikkia toimintoja, todelliset sähköisen liiketoiminnan uudisraivaajat puuttuvat. Digitalisaatio tarkoittaa toistaiseksi enemmän lomakkeiden sähköistämistä kuin uusien vientituotteiden ja -palveluiden kehittämistä”, Kolesnik sanoo.
Vastaajista peräti 45 prosentilla digitalisaation johtamista ei ole vastuutettu kenellekään johtoryhmän jäsenelle. Vastuunjaossa on suurta vaihtelua: 19 prosentilla digipomona toimii tietohallintojohtaja, 36 prosentilla vastuu vaihtelee lukuisien nimikkeiden välillä toimitusjohtajasta markkinointijohtajaan. Digitalisaatioon keskittyvä johtaja, Chief Digital Officer, löytyy vain kolmelta prosentilta vastaajista.
Tutkimukseen osallistui huhti–toukokuussa 174 henkilöä, jotka edustivat 163 erikokoisen yrityksen ja organisaation IT- ja liiketoimintajohtoa.