Työ- ja elinkeinoministeriö tukee Motiva-mallin mukaisia energiakatselmuksia. Motiva Oy:n asiantuntija Risto Larmion mukaan keskimääräinen säästöpotentiaali lämmössä on noin 20 prosenttia ja sähkössä seitsemän prosenttia. Energiakatselmus soveltuu yrityksille toimialasta riippumatta, esimerkiksi konepajoille, varastoille ja kaupoille.
– Energiakatselmuksen kannattavuutta voi arvioida yrityksen energialaskusta. Jos vuodessa menee alle 10 000 euroa energiaan, silloin kannattaa miettiä kannattaako katselmusta teettää, mutta jos energiaan menee vuosittain 50 000 euroa, niin säästöjä löytyy varmasti, Larmio kertoo Yrittäjäsanomille.
Tärkeintä energiankäyttöä tehostavien ratkaisujen arviointi on silloin, kun suunnitellaan ja rakennetaan uutta tai uudistetaan vanhaa.
Loimaalaisessa Dinolift Oy:ssä aloitettiin systemaattinen energiatehokkuustyö jo vuonna 2007. Dinoliftissä suurimmat energiansäästöt on saatu aikaan siirtymällä öljylämmityksestä maalämpöjärjestelmään, mutta myös pienemmillä ratkaisuilla on tehostettu energiankäyttöä.
– Energiakatselmuksen seurauksena vuonna 2007 asensimme tehtaan puolelle lämmön talteenottojärjestelmät 4500 neliön alueelle sekä 2000 neliön hitsaamoon, hallituksen puheenjohtaja Karin Nars kertoo.
Henkilönostinvalmistaja on lisäksi parantanut lämmöneristystä ja vaihdattanut tehtaalle nosto-ovet.
Katselmuksesta osviittaa
Saman toimialan sisällä energian käytössä voi olla paljon hajontaa. Elintarviketeollisuudessa energiakulujen osuus liikevaihdosta vaihtelee 0,25 ja 20 prosenttiin.
Energiatehokkuuslaki astui voimaan vuoden 2015 alusta. Energiakatselmus on pakollinen suuryrityksille.
Energiatuki jakautuu kahteen osaan: energiainvestointeihin ja energiakatselmuksiin. Yritys voi saada investointitukea muun muassa hankkeisiin, jotka edistävät energiansäästöä uutta teknologiaa hyödyntäen tai edistävät uusiutuvan energian käyttöä. Lisäksi energiatehokkuussopimusjärjestelmään liittyneiden yritysten on mahdollisuus saada tapauskohtaisen harkinnan perusteella tukea niin sanottujen tavanomaisen tekniikan säästöinvestointeihin.
Edellytykset lisätuelle
Larmion mukaan silloin, jos yritys tekee energiatehokkuutta parantavia investointeja, sen kannattaa ehdottomasti liittyä energiatehokkuussopimukseen. Elinkeinoelämän keskusliiton toimialaliitot kuuluvat sopimukseen. Tukea energiainvestointiin mielivän liittoihin kuulumattoman pk-yrityksen on liityttävä energiatehokkuussopimukseen EK:n Yleisen Teollisuus tai Yleisen Palvelu - toimenpideohjelman kautta.
Tuki on noin 20 prosenttia investoinnista. Tuen voi saada kuulumatta sopimusjärjestelmään, jos käyttää Esco-rahoitusta eli säästötakuupalvelua. Se tarkoittaa, että ulkopuolinen yritys rahoittaa maksaa investoinnin ja se maksetaan toimenpiteestä syntyneillä säästöillä. Tämä palvelumuoto on harvinainen.
Energiatehokkuussopimus on vapaaehtoisuuteen perustuva järjestelmä, jolla toimeenpannaan kansallisia energiatehokkuusvelvoitteita.
Energia- ja materiaalisäästöt vähentävät myös ilmastopäästöjä.
Toimi näin
Katselmuksia tehdään pienelle toimijalle mitoitetusta kiinteistön energiakatsastuksesta laajempiin energiakatselmuksiin. Esimerkiksi kaupat ovat tehneet paljon katselmuksia.
1. Mitä maksat. Selvitä ensin, paljonko energiaa liiketoiminnassa kuluu vuositasolla ja mitä siitä maksat. Kilpailuta.
2. Kättä pidempää. Selvitä tehostamispotentiaali ja kannattavat toimenpiteet energiakatselmuksella.
3. Hyödynnä energiatuki. Liity energiatehokkuussopimukseen, toteuta energiakatselmuksessa ehdotettuja toimenpiteitä ja muista hyödyntää energiatuki. Tutustu Motivan sivuihin. ELY-keskukselta pitää hakea tuki etukäteen.
Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta@yrittajat.fi