Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 6337 articles
Browse latest View live

Kasva Suomi -kiertue parkkeerasi Ouluun: Huoltoasemayrittäjä toivoo seuraavalta hallitukselta apua sukupolvenvaihdokseen

$
0
0

Kasva Suomi -kiertue matkasi Rovaniemeltä Ouluun, mistä otettiin mukaan joukko paikallisia eduskuntavaaliehdokkaita. Ehdokkaat osallistuivat Kempeleessä järjestettyyn vaalipaneelikeskusteluun.

– Kokonaisuutena päivä oli hyvä. Pystyimme avaamaan yrittäjäjärjestön ajatuksia vaikkapa työmarkkinoihin liittyen. Olin havaitsevinani, että aika moni huomasi, että oli ollut vääränlaisia käsityksiä siitä, mitä me järjestönä ajamme, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula kommentoi.

Tiistain Kasva Suomi -kiertueella Kempeleessä Makkula isännöi vaalipaneelia, johon osallistui paikallisia eduskuntavaaliehdokkaita Oulun seudulta.

– Oikealla tiedolla on yleensä aika vahva merkitys. Kun kerromme faktat ja mitä asioita ajamme, se on voimakkainta viestin välitystä. Nykyään on liikkeellä paljon väärää ja puutteellista informaatiota. Tänään ehdokkaat olivat hyvällä fiiliksellä mukana.

Makkula uskoo, että Yrittäjien ajamat tavoitteet etenevät ehdokkaiden mukana kunkin puolueen sisäisiin keskusteluihin.

– Kun ihmisen ajattelua kyetään hieman muuttamaan, hän alkaa ajatella asioita monipuolisemmin. Sellainen ulottuu aina yksittäistä ihmistä kauemmas.

Kasva Suomi -kiertueen tapahtumissa nostetaan esille Suomen Yrittäjien keskeisiä vaalitavoitteita.

– Toki monen ehdokkaan kommenteista kuuluu kyseisen puolueen linja. Olin silti huomaavinani, että asioita ajateltiin tänään monipuolisemmin.

Katso videolta kooste päivän tapahtumista ja oululaisen huoltoasemayrittäjän toiveet seuraavalle hallitukselle.

Teksti ja video: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi



Samsungin erikoinen taittuva puhelin vei heti päähuomion – hintalappu 2000 euroa

$
0
0

Samsung julkisti eilen uusimmat älypuhelimensa, sopivasti juuri ennen Barcelonan Mobile World Congress -messutapahtumaa. 

Kiinnostavimmaksi laitteeksi nousi heti kättelyssä Galaxy Fold, joka muistuttaa elektronista kirjaa. Laitteen avaaminen muodostaa ison näyttöpinnan kahdesta erillisestä näyttömoduulista. Kansinäyttö on tarkoitettu perustoimintoihin kuten ilmoitusten tarkistamiseen, viestien lähettämiseen ja puheluihin.

Juju on laitteen avautuessa paljastuva 7,3-tuumainen Dynamic AMOLED -näyttö. Kannen avaaminen sulkee kansinäytön automaattisesti ja siirtää näkymän isommalle "tuplanäytölle". 

Suuremman näytön etu on muun muassa se, että silmien eteen saa aktiiviseksi kolme sovellusta.

Galaxy Foldin tekniset ominaisuudet ovat vakuuttavia. Niistä esimerkkinä 12 gigatavun RAM-käyttömuisti. Puhelimessa on kuusi kameraa. Ratkaisua perustellaan sillä, että kamera on käyttäjän hallittavissa jokaisessa Foldin asennossa. Kameroista kaksi on avautuvan laitteen sisäpuolella. Takana on 12 megapikselin kennolla varustettu pääkamera optisella kuvanvakaajalla. Vieressä on 16 megapikselin laajakulmakamera.

Koska kyseessä on avautuvalla rakenteella varustettu mobiililaite, kysymys kuuluu, kestääkö rakenne jatkuvat kannen avaukset. Valmistaja vakuutti Lontoon julkistustilaisuudessa, että Fold kestää satoja tuhansia avauskertoja. 

Samsungin Galaxy Fold tulee myyntiin Euroopassa 3. toukokuuta 2 000 euron hintaan.

Galaxy S10:stä myös edullisempi vaihtoehto

Lontoon julkistustilaisuudessa näki päivänvalon myös Galaxy-malliston huippupuhelin S10. Uutuusmallistossa on ensimmäistä kertaa myös 5G-puhelin, jonka tuloa Suomeen saadaan tosin vielä odotella.

Perusversion Galaxy S10:n lisäksi tarjolle tulee edullisempi variantti S10e ja isompikokoinen S10+. Laitteiden ennakkomyynti alkoi eilen. Malliston hinnat alkavat 799 eurosta (Galaxy S10e) ja päättyvät S10+:n kalleimpaan 1679 euron malliin. Uutuuden saatavuudesta Suomessa ei ole vielä tarkkaa aikataulua.

Ulkoisesti merkittävin uudistus on puhelimen etukameran sijoittaminen oikeaan yläkulmaan. Tällä ratkaisulla on saatu enemmän pinta-alaa näytölle. Näytön alta löytyy sormenjälkilukija, jonka nopeutta on lisätty aikaisemmista malleista. Iirisskannerista on hieman yllättäen luovuttu. Näytön saa avattua tosin etukameraan perustuvalla kasvojentunnistuksella.

Galaxy S10:ssä ja isommassa plussassa on kolme kameraa. Pääkameran kennossa on 12 megapikseliä ja optinen kuvanvakaaja. Erikoisuutena Galaxy S10+:ssa on mkaksi etukameraa. Kahden kameran yhteisvaikutus mahdollistaa niin sanotun bokeh-efektin, jolla sumennetaan kohteen takana olevaa taustaa.

Musiikkidiggareita Samsung on "hemmotellut" säästämällä perinteisen 3,5-millisen kuulokeliitännän. Uutuudet tukevat langatonta latausta ja pikalatausta.

Samsung Galaxy S10 ja Galaxy S10+ tulevat Suomeen mustana Prism Black- ja valkoisena Prism White-värivaihtoehtona.

Halvempi Galaxy S10e erottuu kalliimmasta mallivaihtoehdosta pienemmällä näytöllä ja kahdella takakameralla. Laitteen takaa puuttuu kalliimmissa malleissa oleva sykeanturi.

5G-malli tulosta Suomeen ei vielä tietoa

Samsung kertoi Lontoossa myös tulossa olevasta 5G-puhelimesta, Galaxy S10 5G:stä. Nopeamman verkkotuen lisäksi puhelin erottuu neljällä takakameralla (yksi kameroista on syvyyskamera) ja isolla 6,7-tuumaisella näytöllä. Lisäksi laite tukee tavallista vikkelämpää pikalatausta. Ensimmäiset 5G-Galaxyt tulevat maailmalla myyntiin ensi kesän aikana.

Laitteen tulosta Suomeen ei ole vielä tietoa. Se on Samsungin mukaan kiinni siitä, millä aikataululla operaattorit etenevät 5G-verkoissaan.

Kuva: Samsung

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Maksoitko vahingossa domain-huijarille? Älä reagoi tähän sähköpostiin mitenkään

$
0
0

Sähköpostin lähettäjä väittää vastaanottaneensa rekisteröintipyynnön yrityksen verkko-osoitetta vastaavan osoitteen rekisteröimisestä, mutta eu-päätteisenä.

"Tällä voi olla teille kauaskantoisia seuraamuksia tulevaisuudessa. Tämän vuoksi meidän on otettava teihin yhteyttä, tarjotaksemme teille etuoikeutta rekisteröimiseen. Tämän tarkoittaa, että hylkäämme kolmannen osapuolen hakemuksen sekä sivuston", viestissä lukee.

Viestin takana on DNS Finland, joka myy vuodeksi rekisteröitävää info-päätettä 29,95 eurolla. Sopimuskausi on peräti 10 vuotta. Kertaluontoinen lasku ilman arvonlisäveroa on 300 euroa.

DNS Finland -nimistä yritystä ei ole kirjattu kaupparekisteriin. Jos yritys haluaisi rekisteröidä eu-päätteisen domainin, se maksaisi keskimäärin 5-15 euroa vuodessa.

Kyseisiä huijausyrityksiä on raportoitu myös aikaisempina vuosina. Silloin ne ovat saattaneet koskea muun muassa eu- ja net-päätteitä.

Useita yhteydenottoja Yrittäjien neuvontaan

Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkösen mukaan DNS Finlandin viesteistä on tullut viime aikoina useita yhteydenottoja Yrittäjien neuvontaan.

– Kyllä tämä täyttää yleisesti ottaen huijauksen tunnusmerkit, hän sanoo.

Rytkösen mukaan kyseinen myyntitapa on harhaanjohtava, koska kuka tahansa voi hakea verkkotunnuksia.

– Verkkotunnuksia välittävät toimijat eivät tiedä, mitä tunnuksia joku muu on hakemassa. Se, että väitetään, että joku on tekemässä rekisteröintiä, ei pidä paikkaansa ja tämä on harhaanjohtavaa. Tällaiseen markkinointiin ei tarvitse reagoida mitenkään.

Verkko-osoitepäätteitä on lukuisia erilaisia. Rytkösen mukaan jokaisen yrityksen on syytä pohtia tarkkaan, mitä päätteitä on tarpeen rekisteröidä omaa domainia varten.

– Kannattaa miettiä, tarvitaanko muita kuin fi-pääte. Tämän ratkaisee pitkälti se, millaista liiketoiminta on ja missä asiakkaat ovat. Lisäksi on erikoista, että tässä huijauksessa tarjotaan rekisteröintiä kymmeneksi vuodeksi, kun normaalisti tilaus tehdään vuodeksi kerrallaan.

Domainin rekisteröimiseen on tarjolla lukuisia palveluita. Jos vastaanottaja on ehtinyt maksaa huijarille rekisteröinnistä, hänen kannattaa ottaa yhteys poliisiin.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Yrittäjä hurraa hiihtäjille ja luo kontakteja Seefeldissä – ”Suomi saa kuusi mitalia”

$
0
0

Raymond Wesander työskentelee MM-kisoissa vapaaehtoisten infotiskillä, itsekin vapaaehtoisena ja palkatta.

– Vapaaehtoisia on töissä noin 600 eri puolilta maailmaa. Suomalaisia on seitsemän. Palvelen heitä suomeksi, ruotsiksi, norjaksi, viroksi ja englanniksi. Pikkuisen tulee puhuttua saksaakin, Wesander kertoo.

Wesander innostui lähtemään kisoihin saatuaan kutsun järjestäjiltä pari vuotta sitten Lahden MM-kisoissa.

– Olin Lahdessa latuoppaiden kymppinä eli työnjohtajana. Seefeldin järjestäjillä oli siellä promoteltta ja he kysyivät, tulisinko töihin myös heille.

Ensi päivät aurinkoisessa Seefeldissä ovat osoittaneet, että päätös lähteä oli oikea.

– Täällä on loistava tunnelma ja upeat maisemat. Saan kartutettua kontaktejani ja kielitaitoa samalla kun pääsen näkemään kisat hyvin läheltä.

Vapaaehtoiset eivät saa palkkaa työstään, mutta ruoka ja kisa-asut tulevat järjestäjiltä. Kisoja saa katsoa paikan päällä niin paljon kuin ehtii. Wesander veikkaa suomalaishiihtäjien menestyksen hyväksi.

– Suomelle tulee kuusi mitalia, hän ennustaa toiveikkaasti.

Kolme kuukautta maan alla

Wesander on yksinyrittäjä, jonka päätyönä on markkinoida suomalaisia matkailukohteita promopäivillä ja tapahtumissa.

– Norjassa ja Ruotsissa teen vuosittain noin 20 tapahtumaa. Suomessa kuluu 60 promopäivää vuodessa.

Wesander ei ehdi käydä kuin kääntymässä kotitoimistolla Närpiössä, sillä matkapäiviä kertyi viime vuonna 271. Kolme kuukautta hän viettää kirjaimellisesti maan alla, sillä hän työskentelee Santa Parkissa Rovaniemellä joulupukin apuna.

– Työskentelen joulumatkailijoiden kanssa. Avustan joulupukkia valitsemaan joululahjojen saajia eri puolilta maailmaa.

Viime joulukausi päättyi mukaviin tunnelmiin senkin takia, että Santa Park luovutti Wesanderille tunnustuksena Suomen Yrittäjien hopeisen ansioristin.

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat käynnistyvät Itävallan Seefeldissä Tirolissa torstaina, avajaiset olivat keskiviikkona. Viimeinen kisapäivä on sunnuntai 3. maaliskuuta.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Raymond Wesander

Timma kasvaa maltillisesti tulorahoituksella – "Isot rahoituskierrokset eivät ole ainoa tapa edetä"

$
0
0

Kun tarve parturille, hierojalle tai kauneushoidolle iskee, palvelu pitäisi saada mielellään heti, eikä päivien päähän. Timma-palvelu syntyi juuri tällaisesta tarpeesta, kun Jaakko Hyytiäinen ei löytänyt vapaata parturiaikaa. Hän kehitti verkkoon peruutusaikojen varaussivuston. Elettiin vuotta 2011. 

Timmaa edeltänyt varaussivusto oli kuitenkin kampaamoille työläs käyttää, eikä siinä ollut varauspalvelun lisäksi muita toiminnallisuuksia. Hiusalan ammattilaiset eivät ottaneet palvelua omakseen.

Tilanteeseen tuli muutos, kun Hyytiäinen lähti Aalto yliopiston opiskelukavereiden kanssa pubikierrokselle vuonna 2014.

– Jaakko oli vanha armeijakaverini. Hän alkoi puhua koodaajien tarpeesta, jotta saisi kehitettyä paremman palvelun. Se käsittäisi kaikki toiminnot kampaamojen liiketoiminnan ohjaamiseen. Seuraavana aamun aloimme koota tiimiä, Timman osakas ja toimitusjohtaja Lari Mykrä kertoo.

Ajanvarauspalvelun lisäksi Timma on yrittäjäasiakkaille hallintajärjestelmä, joka helpottaa hius-, kauneus- ja hieronta-alan ammattilaisten työtä.

Timman perustajat tiesivät, että he osaavat rakentaa järjestelmän, mutta he eivät heti tienneet, millainen järjestelmän pitäisi olla, jotta se toimisi yrittäjille. Se vaati jalkatyötä. Perustajat haastattelivat 70 yrittäjää, ja kehittivät niiden perusteella ensimmäistä versiota puoli vuotta. Versio oli onnistunut.

– Lähes kaikki haastateltavat halusivat ottaa Timman testikäyttöön ja lumipallo lähti pyörimään. Sana kiri alalla ja vuodessa olimme Suomen suurin. Se ei toki vaatinut paljon, sillä täysin vastaavia palveluita ei ollut. Joitain ajanvarauspalveluita oli alle kourallinen, Mykrä kertoo.

Oppirahoja Ruotsista

Timma kasvoi nopeasti. Puolentoista vuoden kuluttua yritys osallistui Tekes-projektiin, jonka ehtona oli laajentuminen ulkomaille. Timma lähti Ruotsiin. 

Länsinaapurissa voittokulku ei jatkunut aivan yhtä kovalla käyrällä. Hiusalalla oli jo vakiintunut toimija, jonka aseman haastaminen oli hankalaa. Ruotsalainen päätöksenteon hitaus tuli myös tutuksi.

– Aliarvioimme hieman kilpailutilannetta ja yliarvioimme mahdollisuutemme Suomen menestyksen perusteella. Ruotsiin lähtö oli meille kuitenkin hyvä koulu. Siihen asti toiminta oli ollut enemmän puuhastelua, mutta kansainvälistyminen pakotti luomaan järkeviä prosesseja ja kehittämään organisaatiorakennetta, Mykrä kertoo.

Ruotsissa timmalaiset ovat makselleet oppirahoja muutenkin. 

– Ison kilpailijan haastamisen lisäksi rekrytoiminen oli vaikeampaa kuin kuvittelimme. Emme tienneet, mihin tehtäviin tarkalleen rekrytoimme, koska emme olleet rekrytoineet yrityksen ulkopuolelta aikaisemmin. Ruotsissa lähdimme rakentamaan maaorganisaatiota, mitä ei ollut järkevää rakentaa alkuvaiheessa. Norjassa meillä on erittäin toimivat myyntiorganisaatio, osakas ja strategiajohtaja Miikka Kujala kertoo.

Timma on toiminut myös Norjassa viime syksystä lähtien, missä eteneminen on ollut nopeampaa. Siellä asiakkaita on tullut lähes yhtä paljon puolessa vuodessa kuin Ruotsissa puolessatoista vuodessa. 

Timmalla on nyt 2 500 asiakasyritystä Suomessa, Ruotsissa 400 ja Norjassa 250 asiakasta. Timmalaiset pitävät muutaman sadan asiakkaan määrää maagisena rajana sille,  että palvelulla on mahdollisuus lähteä lentoon uudessa maassa.

Maltillista laajentumista 

Yritys etsii laajentumiskohteita, mutta se valloittaa maita yksi kerrallaan. Seuraava mahdollinen maa on Tanska ja sitten Saksa.

– Skandinavia on etulinjassa digitaalisten palveluiden käytössä. Silti prosenttiosuus 30 ja 40 prosentin välillä. Vielä muutama vuosi sitten digitaalisten palveluiden käyttöosuus oli 15 ja se on tuplaantunut. Tässä vaiheessa on ihan turha lähteä hakkaamaan päätä seinään Etelä-Eurooppaan, Mykrä sanoo.

Suomessakin on vielä kasvunvaraa. Hius-, kauneus- ja hieronta-alan liikkeitä on Suomessa laskutavasta riippuen 12 000 – 16 000, joista digitaalisia järjestelmiä käyttää noin 4 000. Timman asiakkaita näistä on noin 60 prosenttia.

–  Valttimme on ollut helppokäyttöisyys ja avulias asiakaspalvelu. Harva ymmärtää todella kuinka tärkeää se on. Monet toimijat salonki- ja hieronta-alalla pelkäävät, että digitaaliset palvelut aiheuttavat lisää hankaluutta arkeen. Alalle tulee kuitenkin nuorta sukupolvea, joille digitaaliset järjestelmät ovat tutumpia. Suomessakin markkinamme kasvaa vielä, mutta sataprosenttista kattavuutta emme saavuta milloinkaan, Mykrä sanoo.

Timma etenee myös startupille poikkeuksellisesti tulorahoituksella. Se on saanut ainoan 350 000 euron sijoituksensa Reaktor Venturesilta kesällä 2016 Tekes-ohjelman yhteydessä. Tekes-rahoitus oli 250 000 euroa. 

– Isot rahoituskierrokset eivät ole ainoa tapa edetä. Haluamme tehdä tervettä liiketoimintaa, eikä kasvaa valtavilla velkamäärillä, Kujala sanoo.

Viime vuonna Timman liikevaihto oli viisi miljoonaa euroa ja tulos nolla. Toukokuussa päättyvällä tilikaudella liikevaihto ylittänee jo 10 miljoonaa euroa.

– Kevät näyttää, sillä se on meille kiireisintä kasvun aikaa, Mykrä kertoo.

Tarkka toiminta-alue

Timma saa toistuvasti vastata kysymykseen, aikooko se laajentua muille ajanvarausaloille salonki- ja hieronta-ammattilaisten järjestelmästä. Ainakin toistaiseksi vastaus on ei.

– Kovinkaan moni ei hahmota, kuinka isosta markkinasta on kyse. Toimijoiden yhteenlaskettu liikevaihto on yli miljardi euroa vuodessa. Joogatunnit ja personal trainerit ovat nappikauppaa siihen verrattuna, Mykrä sanoo.

Lisäksi esimerkiksi terveydenhuoltoalalla läki säätelee järjestelmiä. Erilaiset ajanvarausajat vaativat erilaisia järjestelmiä. 

– Jos laajentuisimme muille aloille, kannattaisi oikeastaan perustaa tytäryhtiö, joka kehittää oman järjestelmän. Maailmalla on monta huonoa esimerkkiä, joissa on versioitu samaa ohjelmistoa moneen käyttötarkoitukseen. Me keskitymme tähän ja olemme sen alan paras, Mykrä linjaa.

 

Elina Hakola

elina.hakola ( at ) yrittajat.fi

Kohti Yrityskauppaa -ohjelmaan valittiin 15 yritystä – yrittäjä kaipaa tukea prosessin eri vaiheisiin

$
0
0

Kohti Yrityskauppaa -kasvuohjelmaan on valittu eri puolilta Suomea 15 yritystä, joilla on eniten potentiaalia kasvaa yrityskaupan kautta. Hakijoita oli kaikkiaan 34.

Yritykset, jotka pääsivät kasvusuunnitelmansa perusteella jatkoon asiantuntijoiden sparrattaviksi ovat GreenStreet Oy Helsingistä, CWP Coloured Wood Products Oy Imatralta, Emergence Oy Espoosta, Fidescon Oy ja Verkkoasema Oy Oulusta, Kaakon Kuntohoito Oy Virolahdelta, KBA Finland Oy Sipoosta, Keskisen Mylly Oy Vilppulasta, Merplast Oyj ja SwanMedica Oy Kuopiosta sekä Ruukin Turvallisuuspalvelut Siikajoelta. Näiden lisäksi 4 yritystä ei halunnut nimeään julkisuuteen.

Mukaan valittujen yritysten liikeideat liittyvät muun muassa IoT-ratkaisuihin, digitalisointiin eri toimialoilla, koivuviilun läpivärjäämiseen, erikoiskoneiden valmistukseen, elintarvikkeiden valmistukseen, terveys- ja hyvinvointipalveluihin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistukseen sekä koulutukseen.

Tuomaristossa mukana olleen valtakunnallisen Omistajanvaihdosfoorumin sihteeri Mika Haavisto on ilahtunut hakijoiden määrästä tässä Yrityskauppaan valmentavassa Kasvu Open -ohjelmassa. Haavisto on Suomen Yrittäjien projektipäällikkö. Hän kannustaa yrityksiä keskittymään kasvuun ja yrityksen arvon kehittämiseen, vaikkei yrityskauppa, osto tai myynti, olisikaan juuri nyt ajankohtainen. Yrityksen arvon kehittäminen kannattaa aina.

– Saimme valita yritykset Kasvupolun sparraukseen isosta joukosta ja on hienoa huomata, miten pienemmätkin yritykset näkevät yrityskaupan vaihtoehtona kasvaa. Mukana on myös niitä, jotka haluavat kasvattaa yrityksen arvoa ja suunnittelevat yrityksensä myymistä, Haavisto korostaa.

Haaviston lisäksi tuomaristoon kuuluivat Kimmo Hyvärinen Fenniasta, Iiro Korander Nordeasta, Juha Rantanen Suomen Yrityskaupoista, Mikko Tolvanen Fenno Law:lta, Aki Niinistö Danske Bankista sekä Juha Ketola Finnverasta.

Vauhtia kasvuun

Yksi Kasvupolulle valituista yrityksistä on kuopiolainen yritysten ensiapuvalmiuteen keskittynyt Merplast Oyj, jonka tavoitteena on vauhdittaa kasvuaan yrityskauppojen avulla. Yrityksen perustaja Marko Parviainen haluaa kasvattaa yrityksen reilusti isommaksi.

– Ensiapuvälineitä ja -koulutuksia tarjoavia yrityksiä on alalla paljon, mutta pääsääntöisesti ne ovat hyvin pieniä. Me olemme tietoisesti konseptoineet palvelumallimme asiakaslähtöiseksi ja hyödynnämme digitaalisia työkaluja. Kasvumme on ollut viime aikoina 30 prosentin luokkaa, johon haemme nyt lisää vauhtia, sanoo Parviainen.

Kasvua Merplast tavoittelee niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Kasvupolun asiantuntijoilta Parviainen toivoo apua yritysjärjestelyiden eri vaiheisiin.

– Kaikki kokemukset ja uudet näkökulmat ovat tervetulleita. Asiantuntijajoukko on kokenutta kaartia. Yritysjärjestelyiden lisäksi kehittämisideoita tulee varmasti myös meidän konseptin kehittämiseen.

Mukaan valittuja yrityksiä sparrataan 14.3. ja 11.4. Espoossa. Tällöin eri alojen, kuten yrityskaupan, juridiikan, hallitustyön, rahoituksen, talouden, strategian, arvon määrityksen, myynnin ja kasvun asiantuntijat eli myllärit haastavat ja auttavat yrityksiä pääsemään omiin tavoitteisiinsa. Kukin yritys kohtaa 10 mylläriä 45 minuutin luottamuksellisissa tapaamisissa. Kasvupolun voittajat julkistetaan Kasvajat Kiertueen yhteydessä Helsingissä 28.5. Voittajat etenevät jatkosparrauksiin ja lokakuussa 23.-24.10.2019 järjestettävään valtakunnalliseen finaaliin, Kasvu Open Karnevaaliin.

Odotettu Nokia-huippupuhelin esiteltiin: "Ei yksi eikä kaksi vaan viisi kameraa"

$
0
0

Nokia-puhelinten lippulaivamallia voi hyvällä syyllä kutsua "hirviökamerapuhelimeksi". Nimitys keksittiin vuonna 2012, kun emo-Nokia esitteli 41 megaspikselin kamerakennolla varustetun 808 Pureview-mallinsa.

Barcelonan tilaisuudessa HMD Globalin tuotteista vastaava johtaja Juho Sarvikas ei säästellyt sanojaan kehuessaan uutuuden kameroiden määrällä.

– Ei yksi, ei kaksi vaan viisi kameraa, hän aloitti ja sai yleisön taputtamaan.

HMD Globalin lisensoimien Nokia-puhelinten uudessa huippumallissa kameroita on enemmän kuin yhdenkään kilpailijan älypuhelimissa.

Nokia 9 PureView tulee ennakkomyyntiin Suomessa huomenna 599 euron hintaan. Kuten odottaa sopii, se kosiskelee nimenomaan mobiilivalokuvauksesta kiinnostuneita.

Takaa löytyvistä kameroista kolme on mustavalkokuvia tuottavia monokromikameroita ja loput värikameroita. Kamerat on sijoitettu vieri viereen kuitenkin niin, että ne eivät kohoa puhelimen takakuoren pinnasta.

Ei optista kuvanvakaajaa

HMD:n mukaan valokuvien laatua on saatu parannettua nimenomaan mustavalkokameroiden ansiosta. Kennojen kerrotaan tallentavan valoa sisäänsä huomattavasti tavanomaista enemmän. Kunkin kameran kennossa on 12 megapiksaeliä. Kilpailijoiden huippupuhelimista poiketen optista kuvanvakaajaa ei ole.

HMD Global on tehnyt yhteistyötä amerikkalaisen Lightin kanssa. Light on kehittänyt puhelimeen erillisen piirin mobiilikuvaamista varten. Kyseinen piirio ohjaa kameroiden toimintaa. Kuvanottohetkellä kaikki viisi kameraa nappaavat kuvan samanaikaisesti ja tämän jälkeen kuvasta muodostetaan laitteessa yksi lopullinen otos. Kaikki viisi kameraa ovat käytössä myös videokuvauksen aikana.

HMD:n mukaan ratkaisun etuna on parantunut kohinanvaimennus pienemmällä virrankulutuksella. Uutuuden myötä käyttäjät saavat uudistetun kamerasovelluksen, joka tarjoaa aikaisempaa enemmän säätömahdollisuuksia.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Viimeistenkin kuluttajien ja pienyritysten tulisi siirtyä verkkolaskuun – Edes posti ei ole turvassa rosvoilta

$
0
0

E-laskun suosio on korkea kaikissa ikäryhmissä. 78 prosenttia verkkopankin käyttäjistä saa laskuja suoraan verkkopankkiin. Verkkolaskun suosio etenee muillakin rintamilla: julkisissa hankinnoissa on 1.4. alkaen vastaanotettava myös sähköisiä laskuja.

Finanssiala ry:n tuoreen Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat -tutkimuksen mukaan verkkopankin käyttäjistä 78 prosenttia sai e-laskuja suoraan verkkopankkiinsa. Suomen Pankin tilastojen mukaan vuonna 2017 verkkolaskuja välitettiin vastaanottajille noin 220 miljoonaa kappaletta. 

Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen toteaa, että viimeistenkin kuluttajien ja pienyritysten tulisi siirtyä verkkolaskuun. Verkkolasku on paitsi nopea ja ilmastoystävällinen, myös turvallinen. 

– Rosvot ovat kekseliästä väkeä, joilta edes posti ei ole turvassa. Postilaatikoista pöllittyihin paperilaskuihin vaihdetaan uudet tilinumerot. Sen jälkeen laskut lähetetään uudelleen vastaanottajalle. Laskun saajan on vaikea havaita tulevansa huijatuksi, Tolvanen kertoo.  

Julkishallinnon ja elinkeinonharjoittajien velvollisuuksista ja oikeuksista sähköiseen laskuun säätelee uusi laki hankintayksiköiden ja elinkeinonharjoittajien sähköisestä laskutuksesta. Eduskunta hyväksyi lakiesityksen helmikuun alussa. Laki on osin verkkolaskudirektiivin kansallista täytäntöönpanoa. 

Huhtikuun alusta lähtien keskushallinnolla, eli lähinnä ministeriöillä ja valtakunnallisilla virastoilla on julkisissa hankinnoissa velvollisuus ottaa vastaan sähköisiä laskuja. Huhtikuun alussa 2020 velvollisuus vastaanottaa verkkolaskuja laajenee koskemaan kaikkea julkishallintoa, kuten kuntia.

Vuoden 2020 huhtikuusta alkaen julkishallinnolle ja yli 10 000 euron liikevaihdon yrityksille tulee myös oikeus vaatia verkkolaskuja muilta vastaavilta toimijoilta. Verkkolaskujen tulee olla eurooppalaisen standardin mukaisia.

 

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi


Mitkä ovat vaarallisimmat ammatit? Useita yrittäjiä kuolee vuosittain työtapaturmissa

$
0
0

Vuosina 2005 – 2016 kuoli yhteensä 48 yrittäjää työtapaturmissa eli keskimäärin neljä yrittäjää vuosittain menehtyy näissä tapaturmissa. Tarkastelujakson parhaimpina vuosina kuolonuhreja on ollut kaksi (v.2006 ja 2012), synkimpinä vuonna kuusi yrittäjää on kuollut työtapaturmissa (vuosina 2009,2014 ja 2016).

 Vuonna 2017 yrittäjille sattui 6240 työtapaturmaa, joista 5565 työpaikalla ja 675 työmatkalla. Yrittäjien työpaikkatapaturmien määrä laski noin 14% vuoden 2016 luvuista.

Palkansaajille sattui vuonna 2017 yhteensä 127 991 työtapaturmaa. Näistä 103 441 oli työpaikalla ja 24550 työmatkalla.

Vuoden 2017 yksilöityjä tilastoja toimialoittain yrittäjien osalta ei vielä ole julkistettu. Epävirallisten tietojen mukaan ainakin kolme yrittäjää kuoli vuonna 2017 työturmien uhreina.

Vuoden 2016 tilastojen mukaan vähintään neljän päivän työkyvyttömyyteen johtaneita työpaikkatapaturmia sattui eniten rakennusalan yrittäjille (1008 kpl). Seuraavaksi eniten niitä oli kuljetus- ja varastointialan yrittäjillä (362), tukku- ja vähittäiskaupassa sekä moottoriajoneuvojen korjauksessa (298) ja teollisuudessa 239. Palkansaajien puolella rakentaminen oli myös vaarallisin ala.

Tavallisimpia työtapaturmia ovat kaatuminen, hyppääminen, liukastuminen ja putoaminen.

Maatalousyrittäjillä tapaturmia oli 155 vuonna 2016. Kun työpaikkatapaturmien määrä suhteutetaan alalla työskentelevien lukumäärään, maatiloilla tehtävä työ oli vieläkin riskialttiimpaa kuin rakentamisessa, teollisuudessa ja kuljetustyössä. Varsinkin eläinten kanssa sattuu paljon vahinkoja ja vaaratilanteita. Tapaturmaisesti kuolee vuosittain kolmesta neljään maatalousyrittäjää.  

Lisätietoa yrittäjien ja palkansaajien työtapaturmista täällä

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi   

HMD Global vei Nokia-puhelimet uudelleen maailmalle – Nyt jo 10 suurimman joukossa: "Aikamoinen matka"

$
0
0

– Kaksi vuotta ja kolme kuukautta on täynnä. Täytyy sanoa, että se on ollut aikamoinen matka. Kun katsoo taaksepäin niin ei voi olla kuin tyytyväinen, HMD Globalin liiketoimintajohtaja Ossi Korpela kertoo.

Yrittäjämediat tapaa Korpelan parhaillaan käynnissä olevilla Barcelonan mobiilimessuilla. Mobile World Congress on yksi alan suurimmista tapahtumista maailmassa.

– Se mitä HMD on saavuttanut suhteellisen pienenä suomalaisena firmana, on vakuuttavaa. Olemme vakiinnuttaneet asemamme maailmanlaajuisilla markkinoilla, vieläpä kulutuselektroniikan alalla, joka on yksi maailman kilpailluimmista.

HMD ei paljasta markkinaosuuttaan, mutta eri markkinatutkimusyhtiöiden tietojen mukaan yritys on kymmenen suurimman joukossa, Euroopan markkinoilla viiden suurimman valmistajan joukossa.

Korpelan mukaan HMD:n älypuhelinkäyttäjien määrä kolminkertaistui vuoden 2018 aikana aikaisempaan kolmeen vuoteen verrattuna.

– Olemme mukavassa kasvuvauhdissa, hän tiiviistää.

Google-yhteistyö avainasemassa

Menestyksen yhtenä avaintekijänä Korpela pitää hyvin onnistunutta yhteistyötä Googlen kanssa. HMD:n Nokia-älypuhelimissa käytetään ”puhdasta” Android-käyttöjärjestelmää ilman valmistajan omaa käyttöliittymää. Etuna on ollut päivitysten nopea toimitus myös vanhempien HMD:n valmistamien Nokia-puhelinten käyttäjille.

– Käyttäjistä merkittävä osa haluaa päivitykset heti. Tässä kohtaa Google-yhteistyö puhkeaa kukkaan. Meidän laitteemme vain paranevat ajan myötä, Korpela sanoo.

Hän antaa esimerkin. Vuoden 2017 kesällä julkaistu 200 euron hintainen Nokia 5 -puhelin on saanut tietoturvapäivityksen kuukausittain. Vuoden 20918 tammikuussa puhelimen käyttöjärjestelmä päivitettiin Android Oreoon ja vuotta myöhemmin Android Pieen.

– Kuka olisi uskonut, jos olisimme kaksi vuotta sitten kertoneet, että uusia päivityksiä tulee vielä kahden vuoden päästä? Kuluttajalle hyöty on ollut merkittävä. Pitää muistaa, että Google on tehnyt käyttöjärjestelmäänsä kahden vuoden aikana merkittäviä uudistuksia. Samaan aikaan yleinen tämän teollisuudenalan paradigma on ollut se, että päivitykset ovat mörköjä ja laitteet huononevat ajan myötä, Korpela jatkaa.

Huippumalli kilpailukykyiseen hintaan

HMD on onnistunut etenkin alemman hintaluokan laitteissa. Ensimmäisenä vuotenaan HMD toi markkinoille käytännössä vain alle 250 euron hintaisia puhelimia.

– Kasvua on tullut eniten alle 300 euron laitteista, Korpela vahvistaa.

Eilen sunnuntaina Barcelonassa julkistettu huippumalli Nokia 9 PureView on kerännyt kiitosta hinnoittelullaan. Laite maksaa 599 euroa, vaikka sen ominaisuudet voisivat viitata selvästi kalliimpaan hintalappuun.

– Sanoisin, että tässä puhelimessa on markkinoiden paras hinta-laatusuhde. Meillä on kovat odotukset. Katsotaan, miten kuluttajat ottavat sen vastaan, Korpela sanoo.

Nokia 9 PureViewn erikoisuutena kameroiden määrä, niitä on peräti viisi. Kamerat ottavat kuvan samanaikaisesti ja yhdistävät tämän jälkeen otokset yhdeksi lopulliseksi valokuvaksi.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Tuleeko taitettavasta älypuhelimesta uusi hitti? Pääsimme tutustumaan Huawein tarkoin varjeltuun uutuuteen

$
0
0

Parhaillaan käynnissä olevilla Barcelonan mobiilimessuilla kohistaan paitsi 5G-verkkoteknologiasta, myös taittuvista älypuhelimista. Sellaisen ovat esitelleet kaksi mobiililaitejättiläistä, Samsung ja Huawei.

Huawein uutuus oli sunnuntain julkistustilaisuudessa tarkoin varjeltu, sillä laitetta pääsi ihmettelemään ainoastaan lasivitriinin ulkopuolelta.

Tänään maanantaina Yrittäjämediat pääsi näkemään laitetta lähempää varta vasten suomalaistoimittajille järjestetyssä tilaisuudessa Huawein messuosastolla. Demotilaisuudessa laitetta ei saanut kokeilla itse, vaan se oli Huawein edustajan esiteltävänä.

Taittuvista älypuhelimista povataan varteenotettavaa haastajaa tablet-laitteille, joiden kysyntä on ollut jo pitkään alamaissa. Ainoastaan Apple on pystynyt pitämään yllä tablettien kysyntää.

Kaksi sovellusta samalle näytölle

Vuoden puolivälin tienoilla markkinoille tuleva Mate X on Samsung Galaxy Foldin ohella täysin uudenlainen laite, joka yhdistää älypuhelimen ja tabletin ominaisuudet. Mate X on samalla Huawein ensimmäinen 5G-puhelin.

Mate X avautuu 8-tuumaiseksi näytöksi, jolla voi käyttää kahta sovellusta samanaikaisesti jaetulla näytöllä. Suljetussa tilassa laitteen paksuus on 11 millimetriä eli selvästi tavallisia älypuhelimia paksumpi. Avattuna kokonaisuus ohentuu 5,4 millimetriin.

Samsungin ja Huawein mallit eroavat siten, että Samsungin laitteessa on taittuvan näytön lisäksi pienempi kansinäyttö, jolta voi tarkistaa esimerkiksi viestit ja ilmoitukset.

Mate X:ssä on kolme kameraa, joista pääkameran kennossa on 40 megapikseliä. Sen lisäksi käytössä on ultralaajakulmakamera sekä zoom-kamera kahdeksan megapikselin kennolla.

Huawei Mate X:n myyntihinnaksi on kerrottu 2299 euroa. Samsung Galaxyu Foldin hinta on vielä vahvistamatta, mutta sen otaksutaan asettuvan samalle tasolle.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi 

Työttömyyskassan jäsenyys on henkilöstöetu, ei syrjintää – Työttömyyskassan ja ammattiliiton jäsenyys eri asioita

$
0
0

Työttömyyskassan jäsenmaksut ovat puhuttaneet pyhäntäläisen elementtivalmistaja Lapwallin ja Teollisuusliiton välisessä riidassa.

Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen uhkasi lauantaina sanomalehti Kalevassa Teollisuusliiton haastavan Lapwallin oikeuteen ja asettavan yrityksen saartoon. Liitto väittää, että Lapwall ohjaa työntekijöitään irtaantumaan ammattiliitosta ja liittymään yleiseen työttömyyskassaan sekä maksaneen 500 euron bonukset niille, jotka eivät osallistuneet lokakuun työsulkuun.

Yksi liiton syytös on, että Lapwall kohtelisi eriarvoisesti ammattiliittoon kuuluvia ja kuulumattomia jäseniään, koska Lapwall maksaa yleisen työttömyyskassan jäsenmaksut. Ammattiliiton jäsenmaksuja yritys ei peri ja tilitä liitolle vaan työntekijän on hoidettava maksut itse.

Suomen Yrittäjät on ottanut kantaa Teollisuusliiton virheellisiin väitteisiin. Työoikeudellisesti työttömyyskassan jäsenyydessä on kyse henkilöstöedusta, jonka käyttöönotosta ja siitä, mistä etu hankitaan, päättää työnantaja. Etu on tarjolla kaikille ja työntekijä voi valita, hyödyntääkö etua. Jos tämä päättää hyödyntää edun, hän voi toimittaa jäsenmaksun työnantajan maksettavaksi.

– Työttömyyskassan jäsenyys ja ammattiliittoon kuuluminen ovat eri asioita. Se, että työnantaja ei maksa liittojen työttömyyskassojen jäsenmaksua, ei ole syrjivää. Liittojen työttömyyskassoissa on ehtoja ja erisuuruisia jäsenmaksuja. Mahdollisuus kaikille avoimen työttömyyskassaan jäsenyyteen on kaikille sama ja syrjimätön vaihtoehto, Yrittäjien työmarkkina- ja työlainsäädäntöasioiden asiantuntija Atte Rytkönen sanoo.

Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula kirjoitti aiheesta selventävän blogikirjoituksen vuoden 2018 keväällä. Hän toteaa, että ammattiliiton jäsenyys ei oikeuta työttömyysturvaan. Ammattiliittoon voi kuulua tai olla kuulumatta riippumatta siitä, kuuluuko työttömyyskassaan vai ei. Estettä ei ole myöskään sille, että ammattiliittoon järjestäytynyt työntekijä kuuluu yleiseen työttömyyskassaan (YTK) eli niin sanottuun Loimaan kassaan.

Voit lukea koko tekstin täältä.

Työehtosopimuksen yleissitovuus ei koske ay-jäsenmaksujen perintää

Työehtosopimuksen yleissitovuus tarkoittaa sitä, että myös järjestäytymättömän työnantajan on noudatettava yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä niistä työsuhteen ehdoista ja työoloista, jotka koskevat työntekijän tekemää tai siihen lähinnä rinnastettavaa työtä. Yleissitovuus koskee siis työehtoja, kuten palkkausta, työaikaa tai vuosilomaa sekä työoloja koskevia määräyksiä, kuten esimerkiksi työpaikan pukeutumis- ja peseytymistiloja. Työehtosopimuksen toteuttamista koskeviin määräyksiin työehtosopimus ei ulotu. Näin ollen yleissitovuuden perusteella työehtosopimusta noudattava työnantaja ei ole velvollinen noudattamaan ammattiliiton jäsenmaksun perintää koskevaa määräystä.

Työsaarto ei estä työvoimapalveluita

Teollisuusliiton väitteissä on myös toinen väärinymmärrys ja se liittyy työsaartoon. Se on työtaistelutoimenpide, jossa yrityksen työntekijät jatkavat työntekoa, mutta muut toimijat, kuten tilausten toimittajat, eivät voi tehdä yrityksen kanssa yhteistyötä. Kalevan uutisessa kerrotaan, että työsaarrossa viranomainen ei voisi välittää yritykselle työntekijöitä tai ulkomaalaisten työlupia.

–Työsaarto ei tarkoita, etteikö viranomainen voisi välittää työvoimapalveluita, eikä yksittäinen liitto voi linjata sitä, millä tavalla viranomainen toimii. Viranomainen päättää sen, mitä palveluita se voi tarjota, ja sitä säätelee laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta. Lisäksi laissa nimenomaisesti sanotaan, että työriita ei vaikuta julkiseen työvoima- ja yrityspalveluun, Rytkönen selventää.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Käytetyistä kännyköistä on kasvamassa valtava bisnes: Tiesitkö, että robotti saattaa tarkistaa puhelimesi kunnon

$
0
0

Samaan aikaan kun uusien älypuhelinten myynti maailmalla on hiipumaan päin, yhä useampi kuluttaja hankkii itselleen käytetyn puhelimen.

Operaattoreille käyttäjiltä palautuneet puhelimet myydään eteenpäin muun muassa yrityksille, jotka haluavat säästää laitekustannuksissa.

– Käytettyjen mobiililaitteiden bisnes on lähtenyt kasvamaan merkittävästi. Puhelimet kestävät nykyään pitkään ja moi on huomannut, että ominaisuudet eivät ole paljon parempia uusissa malleissa. Jos esimerkiksi yrittäjä haluaa ostaa 50 työntekijälleen luurit, ne saa puolet halvemmalla samoilla toiminnoilla käytettyinä. Perheissä mietitään, kannattaako ostaa lapsille puhelin, joka on naarmuilla viikon päästä vai halvemmalla laitteen, jossa naarmut ovat valmiina, OptoFidelityn markkinoinnista vastaava Ilmo Lounasmaa kertoo.

Vuonna 2017 Kiinaan myyty OptoFidelity kehittää testausrobotteja käytetyille puhelimille. Kyseisiä robotteja käyttävät muun muassa isot operaattorit, joille tulee suuria määriä puhelimia. OptoFidelityn henkilökunnasta 90 prosenttia työskentelee edelleen Suomessa.

– Puhelimet testataan samaan tapaan kuin uudetkin laitteet. Robotti testaa periaatteessa kaikki laitteen fyysiset ominaisuudet, Lounasmaa sanoo.

Jos operaattorille tuodussa puhelimessa on esimerkiksi näyttölasi rikki, se korjataan ja testataan sen jälkeen. Robotti varmistaa esimerkiksi, että puhelimen napit fyysiset näppäimet ja liittimet toimivat moitteettomasti, kamera on kunnossa ja akku ottaa virtaa vastaan.

– Puhelimesta riippuen robotti testaa 25-30 eri asiaa, esimerkiksi sen, välähtääkö salamavalo kuvaa otettaessa ja toimiiko laitteen mikrofoni, Lounasmaa jatkaa.

Robotti selvästi ihmistä tarkempi

Takavuosina puhelimia on testattu enimmäkseen käsin ihmisen toimesta. OptoFidelity on kehittänyt menetelmän, jossa robotti tunnistaa puhelimen merkin ja osaa tutkia oikeanlaiset liitännät. Lounasmaan mukaan testaus kestää tyypillisesti parisen minuuttia.

– Ihmisen tekemän testin tarkkuus on noin 70 prosenttia. Robotilla päästään selvästi luotettavampaan tulokseen, noin 95 prosenttiin. Yleensä ihmisen tekemän testin jälkeen laitteesta löytyy aina jokin virhe, pitkälti sen takia, että ihminen väsyy eikä toista testiä joka kerta samalla tavalla, Lounasmaa kertoo.

Ensimmäiset testirobotit käytettyjen puhelinten testaukseen OptoFidelity toimitti asiakkailleen vuonna 2017. Suurin osa asiakkaista on Yhdysvalloissa.

– Siellä puhelinten vaihtobisnes on ehkä järjestäytyneintä maailmassa. Suurin osa operaattoreista tarjoaa puhelimen kytkykauppana. Puhelinten määrät ovat suuria ja silloin robotilla saavutetaan selkeitä etuja testauksessa.

Yhden robotin hinta on kymmeniä tuhansia euroja, joten aivan pieneen testauskäyttöön sitä ei kannata hankkia.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

KomeroFood pyrkii ruokajättien verkkokauppoihin ja kansainvälisille markkinoille – Ruokakassipalveluiden kilpailu on vain hyvästä

$
0
0

Kuopiolainen KomeroFood valmistaa ruokakaupoissa myytäviä valmiiksi mitattuja ateriapusseja, joista saa valmistettua aterian kahdesta kolmeen henkilölle. Kassien suunnittelusta vastaa kokki ja yhtiön osakas Henri Alén. Keväällä 2018 omistajaosakkaaksi liittyi myös kuopiolainen liikemies Mika Sutinen, joka on tullut tutuksi eläintarvikeketju Mustin ja Mirrin toimitusjohtajana. Hän jätti tehtävän vuonna 2017.

KomeroFood pyrkii kasvamaan kansainvälisille markkinoille ja kehittämään konseptiaan vastaamaan muuttuvan ruokamarkkinan tarpeisiin.

Ruokakassipalveluita on markkinoilla paljon. Mikä erottaa KomeroFoodin kilpailijoista, toimitusjohtaja Pekka Nuutinen?

– Useat ruokakassipalvelut toimittavat tuotteet asiakkaan kotiin. KomeroFoodin ruokakassit myydään ruokakaupoissa, mistä 99 prosenttia suomalaisista tekee edelleen ruokaostoksensa. Vaikka tilaisi kotiinkuljetettua ruokakassia, leivät ja maidot joutuu edelleen hakemaan kaupasta.

Mikä on laajenemisenne aikataulu?

– Tämä vuosi keskitytään vielä Suomeen. Kansainvälistymissuunnitelma valmistuu tämän vuoden aikana. Ruotsi on usein paras ensimmäinen laajenemiskohde, mutta katsomme asiaa rauhassa.

Miten kehitätte konseptianne?

– Kotiinkuljetettavan ruokakassipalvelun laajentaminen uusille alueille on työlästä, koska se vaatii paljon resursseja. Meillä on Siilinjärvellä tuotantotilat ja hyödynamme Keskon ja S-ryhmän logistiikkaa. Ateriapussit kuljetetaan pääkaupunkiseudulle ja sieltä ympäri Suomen. Jatkossa pyrimme tarjoamaan esimerkiksi Keskolle ja S-ryhmän verkkokaupoille oma ateriakassipalvelua, joka on meillä valmiina. Meillä on suunnitelmissa kehittää myös kylmäketjuvapaata tuotesarjaa, mikä helpottaisi logistisesti kasvamista ulkomaille.

Miten luonnehtisit ruokakassipalveluiden kilpailutilannetta tällä hetkellä?

– Tietoisuuden lisääminen kuluttajien keskuudessa on tärkeää. On hyvä, että alalla on paljon toimijoita, jotta ihmisillä on erilaisia tapoja hoitaa ruokahankinnat. KomeroFoodin ateriapusseja on myynnissä yli 100 myymälässä ja kasvu on ollut vahvaa erityisesti loppuvuodesta 2018. Ruokamarkkinaan syntyy tyhjiöitä, joita me voimme täyttää ja kasvaa kiinnostavaksi toimijaksi. Tavoitteenamme on olla Suomen kiinnostavin ruoka-alan brändi vuonna 2021.

– Suurin kilpailijamme on se, miten kuluttajat ostavat perusruokaa. Osa mieltää meidät kalliiksi ja toiset edulliseksi. Jos samaa ateriaa alkaisi kuitenkin valmistaa alusta lähtien, raaka-aineiden kustannukset voivat nousta kalliimmiksi, kuin valmiiksi mitatut annoskoot. Vaikka kilohinta saattaa olla edullisempi, ruokakaupasta tulee ostettua paljon hävikkiä. Suomalaiset heittävät puolen miljardin euron edestä ruokaa roskiin vuosittain.

Miten huomioitte ruokatrendit ja erikoisruokavaliot?

– Kuuntelemme asiakaspalautetta tarkalla korvalla, mutta valtaväestö syö vielä pääosin normaalia ruokaa. Erikoisruokavalioita on pieni prosenttiosuus. Pyrimme korvaamaan maitotuotteet kasvipohjaisilla tuotteilla noin vuoden sisällä ja lisäämään kasvispitoisen ruoan määrää. Sillä on suuri merkitys kansanterveydelle. Haluamme tarjota helpon ja maukkaan tavan muuttaa tottumuksia terveellisempään ja kestävämpää ruokailutapaan.

Haette 700 000 euroa julkisella osakeannilla joukkorahoitusalustan kautta. Mitä tuolla rahalla saa?

– Rahoitus käytetään kasvun kiihdyttämiseen, pääasiassa myynnin ja markkinoinnin vahvistamiseen. Tavoitteemme on, että vuoden kuluttua liiketoimintamme on kannattavaa ja sen jälkeen voimme kasvaa tulorahoituksella ja esimerkiksi EU:n takaamilla lainoilla.

KomeroFoodin tarkistamaton liikevaihto vuodelta 2018 on 176 477,39 euroa ja tulos -168 640,82 euroa.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kela vastasi Yrittäjien vaatimuksiin vaativan kuntoutuksen menettelystä – Yrittäjä kyseenalaistaa väitteitä suorahankinnasta

$
0
0

Suomen Yrittäjät sai viime viikon lopulla Kelalta vastauksen kirjeeseensä, jossa järjestö otti kantaa Kelan menettelyyn vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta tarvitsevien hoitosopimusten suhteen.

Vaativa lääkinnällinen kuntoutus tarkoittaa yrittäjälle erikoistumista ja investointeja. Liiketoiminta on kiinni suurelta osin Kelan sopimusasiakkaista.

Uusi sopimuskausi alkoi vuoden alusta ja sitä varten järjestettiin kilpailutus viime syksynä. Erona entiseen menettelyyn oli se, että laatua ja erikoisosaamista painotettiin vain 20 prosenttia ja hintaa 80 prosenttia. Aikaisemmin laadun painoarvo on ollut 40-60 prosenttia.

Kilpailutuksen tuloksena useat asiakassuhteet katkesivat ja kuntoutusyrittäjät ovat jääneet ilman työtä, koska asiakkaat eivät saa valita, kenen palveluntarjoajien palveluita käyttäjinä, joita haluavat käyttää, vaan he joutuvat menemään Kelan määräämälle kuntouttajalle.

Lue lisää yrittäjien kokemuksista tästä jutusta.

Suomen Yrittäjät katsoi kirjeessään Kelalle, että hankintamenettelyssä tulisi siirtyä rekisteröintimenettelyyn, jossa asiakkaalla olisi enemmän valtaa valita haluamansa palveluntarjoaja.

Kela kertoo vastauksessaan, että rekisteröintijärjestelmän käyttöönotto terapiahankinnoissa edellyttää kuntoutuslain muutosta, koska nykyisessä laissa ei ole tarpeeksi yksityiskohtaisesti kuvattu, mitä vaatimuksia palvelun tulee täyttää. Kela kuitenkin näkee tarpeelliseksi kehittämistyön jatkamisen, jotta rekisteröitymismenettelyyn voitaisiin siirtyä mahdollisimman pian.

Kela valmistelee kuntoutupalveluiden järjestämiseen uutta menettelyä, REKKU-järjestelmää, joka on valmis käyttöönotettavaksi vuonna 2020. Kuntoutuspalveluiden tuottajat voivat reksiteröityä järjestelmään haluamansa kuntoutuspalvelun toteuttajaksi, kun ovat tutustuneet palvelukuvaukseen. Uudistetut palvelukuvaukset ovat asiakaslähtöisiä, selkeitä ja korostavat vahvasti kuntoutuksen laatua, Kelan vastauksessa kirjoitetaan.

Yrittäjät kiittelevät rekisteröintimalliin siirtymistä yhtä yksityiskohtaa lukuunottamatta.

– Kela esittää, että samalla lavennettaisiin julkisen sektorin oikeutta tuottaa kuntoutuspalveluita muissakin kuin markkinapuutetilanteessa. Emme pidä lavennusta perusteltuna tai havaitse, mitä nykytilan ongelmaa se korjaisi. Ainakin se mahdollistaisi julkisen toiminnan näissä palveluissa konkurssisuojan ja tiettyjen veroetujen kera, Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin sanoo.

– Jos markkinapuutetilanteesta ollaan huolissaan, asiaan on useita lainsäädäntövaihtoehtoja. Yksi on se, että palveluvelvoite voitaisiin asettaa myös muulle taholle kuin julkiselle sektorille. Määräaikainen palveluvelvoite on mielestämme parempi tie, kuin lakiin sementoitu pysyvä toimintaoikeus, Grekin jatkaa.

Suomen Kuntoutusyrittäjien puheenjohtaja ja yrittäjä Mikko Utechtin mukaan rekisteröintimenetelmä olisi otettava käyttöön mahdollisimman pian. Hänen mielestään Kela on turhan varovainen odottaessaan lakimuutosta rekisteröitymismenettelyn aloittamisen tueksi.

– Toimintahan vastaa samaa kuin useammassa kunnassa käytössä oleva palveluseteli, joka on jo nykyistä lainsäädäntöä. Niidenkin käyttö perustuu lainsäädäntöön ja palvelua sekä sen ehtoja määrittelee erillinen sääntökirja. Meneillään oleva sote-uudistus pyrkii yksityisen ja julkisen palvelutuotannon saattamiseen aidosti rinnakkaiseen asemaan. Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen markkinoiden avaaminen ei-markkinaehtoisesti toimiville julkisille toimijoille on ennen tätä muutosta vielä ennenaikaista, Utecht sanoo.

Lausunto suorahankintapyynnöistä ihmetyttää

Kirjeessään Kelalle Suomen Yrittäjät ilmaisu huolensa suorahankintapyyntöjen viivästyneestä käsittelystä.

Kela kertoo vastauksessaan, että vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakasmäärä oli vuonna 2018 yhteensä 33017 asiakasta. Suorahankintavaatimuksia on käsitelty tähän mennessä noin 1 400 kappaletta. Kelan mukaan keskimääräinen suorahankintavaateiden käsittelyaika on noin 1-2 viikkoa.

Kelan mukaan asiakaskohtaista suorahankintaa on tehty kaikki terapiamuodot mukaan lukien noin 800 asiakkaalle. Suorahankintavaateita käsitellään priorisoidudsti niin, että käsittelyaika olisi mahdollisimman lyhyt.

Kela vakuuttaa, että suorahankintapyynnöt käsitellään nopeasti ja huolellisesti sekä yksilöllisesti kokonaistilanne huomioiden.

Tämä ihmetyttää Utechtia.

– Suomen Kuntoutusyrittäjien saaman tiedon mukaan kela hylkää automaattisesti aina yli 18-vuotiaiden suorahankintapyynnöt. Olemme saaneet sanasta sanaan samanlaisia hylkääviä vastauksia parin päivän sisällä, mikä herättää kysymyksen käsitelläänkö hakemuksia ollenkaan. Tietojemme perusteella harvat poikkeuksen ovat ne 18 vuotta täyttäneet kuntoutujat, jotka jaksavat lyödä nyrkkiä pöytään Kelan paikalliskonttorissa, mikä on syrjivää ja valitettavaa, Utecht sanoo.

Kela ei katso tarpeelliseksi täydentävää hankintaa muiden kuin lasten ja nuorten fysio- ja toimintaterapiapalveluiden osalta. Sen mukaan palveluntuottajia on valittu riittävä määrä asiakaskapasiteetti huomioiden. Lisähankintaa tehdään hankintalain mukaisesti, jos tilanne muuttuu.

– Lisähankinta tulisi tehdä, koska Kela ei ole edellyttänyt tai pisteyttänyt alkuperäisessä kilpailutuksessaan erityisasiantuntemusta, minkä he ovat myöntäneet. Erityisasiantuntemus on kuitenkin Kelan kuntoutuslakiin kirjattu velvollisuus. Kaiken asiakkaalle annettavan Kelan kuntoutuslain mukaisen kuntoutuksen on perustuttava erityisasiantuntemukseen, mikä on huomioitu lasten ja nuorten lisähankinnassa, Utecht jatkaa.

Liiketoimintaa ei pidä rajoittaa

Yksi huolenaihe Kelan on terapeuttien määrän säätely. Vain nimetyt henkilöt tuottavat hankintasopimuksen kohteena olevat palvelut, eikä tätä henkilöä voi vaihtaa. Kela kuitenkin sallii terapeuttien määrän sallimisen asiakkaiden määrän kasvaessa ennakoidusta.

Kelan mukaan sopimusehdot ovat palveluntuottajalle joustavammat kuin valtion julkisten hankintojen yleiset sopimusehdot, koska sopimuksessa on sallittu Kelan suostumuksella lisätä terapeutteja.

– Se on askel oikeaan suuntaan. Kelan ehdot eivät kuitenkaan ole yhtään lievempiä. Liiketoimintaa ei tulisi rajoittaa tilanteessa, jossa palveluntuottaja olisi erikoistunut tuottamaan vain Kelan vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta, Utecht sanoo.

Yrittäjien mukaan rekrytointirajoituksista on pyrittävä eroon. Ne haittaavat työmarkkinoiden toimivuutta ja kuntoutusyrityksissä merkittävää haittaa työvoiman saatavuudelle, toimitusvarmuudelle ja yritystoiminnan kehittämiselle ja kasvulle.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi


Jättimäiset Barcelonan mobiilimessut eivät aukene pikkurahalla: 80 neliön messuosasto on kahden omakotitalon investointi

$
0
0

Business Finlandin johtaja Pekka Sivonen on todellinen mobiilimessuveteraani. Hän on osallistunut Mobile World Congress -tapahtumaan 21 vuotena peräkkäin.

– Ranskan Cannesista kaikki alkoi 10 000 ihmisen tapahtumasta. Nykyään Barcelonassa järjestettävillä messuilla käy yli 100 000 ihmistä, hän vertaa.

Sivonen luonnehtii tapahtumaa "mobiiliteknologian olympialaisiksi". Sellainen onkin kyseessä, pelkästään lukujen valossa: Messupinta-alaa on 200 000 kerrosneliömetriä.

– Se on kahdeksan jalkapallokentän kokoinen alue. Valtava koko edellyttää, että messukävijän on oltava todella hyvin valmistautunut. Pitää olla määritelty, mitä tapahtumalta hakee ja keitä ihmisiä haluaa tavata. Koskaan ei voi liikaa alleviivata ennakkovalmistautumisen tärkeyttä.

Sivosen mukaan messuille tulevan yrityksen täytyy aloittaa valmistautuminen kuukausia etukäteen.

– Mitä paremmin kotiläksyt on tehty, sitä paremmin messuihin käytetty investointi tuottaa takaisin.

Jättimäisiä budjetteja

Halpaa touhua mobiilimessuilu ei ole, varsinkaan MWC:n tapauksessa. Sivosen mukaan 80-neliöinen messuosasto maksaa parin omakotitalon verran. Yksittäinen yritys pääsee Suomen paviljonkiin alkaen 4500 eurolla. Järjestäjä velottaa betonilattian vuokrasta 1500 euroa neliöltä.

– Ei ole rahallisesti mikään pikkujuttu, mutta toisaalta Mobile World Congress on tapahtumana sellainen, josta ei ole varaa olla pois. Suomella on täällä maine maana, josta on aina tullut maailman huippua edustavia mobiiliteknologioita.

Maailman suurimmat mobiililaitevalmistajat käyttävät omiin messuosaastoihinsa tähtitieteellisiä summia.

– Eilen kuulin vahvistamattoman tiedon, jonka mukaan Huawei olisi käyttämässä messuihin 50–100 miljoonaa euroa. Heillä on 3000 ihmistä töissä tapahtumassa. Se näkyy ja kuuluu.

Isot yritykset upottavat messuihin miljoonista kymmeniin miljooniin euroihin.

– Nämä ovat olympialaiset, joissa isoilla firmoilla on oikeasti isot budjetit. Ne tapaavat viikon aikana kaikki tärkeimmät asiakkaansa.

Isoja kaloja vierailee osastolla

Sivosen mukaan Suomi-osaston tehtävä on mahdollistaa pienille ja keskisuurille yrityksille osallistuminen Barcelonan mobiilimessuille.

– Yhteisyritys on ainoa tapa päästä läpi sadan tuhannen ihmisen tapahtumassa. Olemme kutsuneet paikalle etukäteen satamäärin toimittajia, analyytikkoja ja teknologia-asiantuntijoita. Tänäänkin meille on tulossa isojen matkapuhelinvalmistajien teknologiaskoutteja, jotka haluavat kuulla heille mahdollisesti relevanteista teknologiayrityksistä.

Hänen mukaansa suomalaisyrityskin näyttää uskottavammalta, kun se on mukana maabrändin edustamalla osastolla.

– Jokainen, joka tulee vierailemaan osastolla tietää, että mukana olevat yritykset eivät ole mitä tahansa vaan oikeasti relevantteja. Vaikka yritykset ovat melko pieniä, niillä on teknologioita, joilla on laajaa merkitystä globaalisti.

Sivonen mainitsee esimerkkinä Haltian Oy:n, jonka luona on käynyt isoon mittaluokkaan lukeutuvia toimijoita.

– Monet pienistä firmoista voivat saada teknologiansa mukaan miljooniin tai miljardeihin laitteisiin. Yhdessä älypuhelimessa saattaa olla useamman sadan yrityksen osaamista, vaikka yksi nimi näkyy ulospäin.

Neuvottelut buukataan viikkoja etukäteen

Suomi-osastolla mukana olevan yrityksen vastuulla on miehittää oma osionsa niin, että paikalla on jatkuvasti joku. Tilassa on paikka näytölle, jolla voi esitellä omaa palveluaan tai tuotettaan.

– Yrityksen edustajan täytyy olla harjaantunut pitchaamaan. Kiireinen messukävijä pitää saada kiinnostuneeksi kahdessa minuutissa. Lisäksi täytyy olla sosiaalisia taitoja, pitää osata kuunnella asiakasta ja mikä tätä oikeasti kiinnostaa, Sivonen listaa.

Osastolla on pari neuvotteluhuonetta, jotka on buukattu jo viikkoja etukäteen.

– Varaukset ovat puolen tunnin palaverislotteja. Melkein kaikki niistä olivat täynnä ennen tapahtumaa, jotta tiedämme tarkalleen, mitä viikon aikana tapahtuu. Tämä on hyvin harjoiteltu kuvio.

Sivosen mukaan mukana olevat suomalaisyritykset tutustuvat toisiinsa etukäteen.

– Olen huomannut, että firmat osaavat syöttää asiakkaan toisen lapaan ja esitellä potentiaalisia asiakkaita toisilleen.

Ensi vuoden varaukset tehdään pian

Ensi vuoden messuista kiinnostuneiden yritysten kannattaa olla valppaana pian, sillä suunnittelu käynnistyy pian tämän vuoden tapahtuman päättymisen jälkeen.

– Jo kuukauden päästä eli huhtikuussa lyömme kiinni tilavaraukset järjestäjälle GSMA:lle. Silloin joudumme maksamaan ison osan tilavarauksesta seuraavalle vuodelle. Käytännössä näiltä firmoilta, jotka ovat mukana tänä vuonna, otamme tapahtuman päätteeksi ennakkotiedon, ovatko ne mukana ensi vuonna, Sivonen selvittää.

Kesän ja syksyn aikana sitoumukset muuttuvat sitoviksi. Jos paikkoja jää, Business Finland käynnistää markkinoinnin ja myy jäljellä olevat paikat.

– Käytännössä mukaan tulee sellaisia firmoja, joilla on seuraavan sukupolven teknologiaa.

Teksti, video ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Tuula Styrman on ollut jo 20 vuotta vapaaehtoistyössä yrittäjyyden rinnalla

$
0
0

30 vuotta yrittäjänä ollut Tuula Styrman koki vapaaehtoistoiminnan tärkeäksi jo yrittäjyyden alkutaipaleella.

– Mietin, että tuntuisi tärkeältä tehdä omaa työtään auttamalla muita. Mielestäni kuuluu ihmisyyden olemukseen, että olemme jatkuvasti vuorovaikutuksessa keskenämme ja kannamme kortemme kekoon myös vapaaehtoisesti.

Styrman ei löytänyt sopivaa kohdetta heti. Lopulta hän kiinnitti huomiota Unicefin infotilaisuuteen ja marssi paikalle.

– Muistan, että siellä oli Pave Maijanen laulamassa. Tilaisuuden jälkeen päätin, että lähden mukaan ja olen mukana sen verran kuin mihin itse pystyn.

Järjestö vaikutti luotettavalta. Samalla tiellä Styrman on edelleen.

– Pidän siitä, että pystyn osallistumaan toimintaan omalla ammattiosaamisellani.

Tuula Styrman on ollut mukana tuottamassa materiaaleja muun muassa Unicefin koulukävelytapahtumaan, jota varten hän teki venyttelyohjeita ja muuta materiaalia. Konsepti osoittautui menestykseksi ja sitä on tehty vuosittain. Tänä vuonna Styrman sai ansiomerkin 20 vuotta kestäneestä vapaaehtoistyöstä Unicefissa.

– Olemme keränneet muun muassa Tyhjäkulho-tapahtumassa toista sataa tuhatta euroa vapaaehtoistyöhön 15 vuoden aikana, nollabudjetilla. Koen, että äitinä ja isoäitinä lasten auttaminen on ollut se tärkein juttu.

Nykyisin Styrman toimii Helsingin Unicefin senioripuheenjohtajana ja vastaa muutamasta Unicefin nimikkotapahtumasta, joissa hän toimii vastuutehtävissä tarpeen mukaan. Hän toivoisi lisää yrittäjiä mukaan vapaaehtoistoimintaan.

– Yrittäjiä ei ole aina niin helppoa saada mukaan hyväntekeväisyystempauksiin. Myötätuntoinen elämänasenne olisi tärkeä. Yrittäjillä on usein kiire, eivätkä he ehdi paneutua asioihin. Asenne on yleensä ensimmäinen este lähteä mukaan.

– Kannattaa ensisijaisesti miettiä, mihin itse haluaa vaikuttaa. Sen jälkeen voi etsiä järjestön, joka tukee omia arvoja. Kannattaa haastatella ihmisiä, jotka ovat toimineet vapaaehtoistyössä ja tutkia hieman, millaisia tuloksia he ovat saaneet aikaan. Yhdessä tekeminen vahvistaa myös omaa hyvinvointia, Tuula Styrman sanoo.

 

Tuula Styrman

Historia: Yritykseni Createn kautta tuotan koulutuksia ja hyvinvointivalmennuksia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

Nykyisyys: Toimin senioripuheenjohtajana Unicefin Helsingin vapaaehtoistoiminnassa.

Tulevaisuus: Vapaaehtoistoiminta on elämänasenne. Jatkan sitä varmasti. Onnistuminen on palkitsevaa, kun pystyy pienellä vaivalla ja pienellä ajallisella panostuksella tuottamaan niin paljon hyvää sinne, missä sitä tarvitaan.

Tämä juttu ja monta muuta kiinnostavaa yrittäjätarinaa Yrittäjä-lehdessä 1/2019

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen(at)yrittajat.fi

Kuva: Meeri Utti

Hyötyykö yrityskäyttäjä taittuvasta älypuhelimesta? Samsung-pomo vastaa

$
0
0

Taittuvat näytöt ovat kuumin puheenaihe parhaillaan käynnissä olevilla Barcelonan mobiilimessuilla. Yrittäjämediat on paikan päällä tutustumassa mobiilimaailman tämän hetken uutuuksiin.

Suurista valmistajista Samsung on Huawein ohella esitellyt oman taittuvanäyttöisen älypuhelimen. Samsung Galaxy Fold ja Huawei Mate X edustavat kokonaan uutta laitekategoriaa, jonka ideana on yhdistää perinteisen älypuhelimen ja tabletin ominaisuuksia.

Yrittäjämediat tapasi Barcelonassa Samsung-johtajan Mark Nottonin, joka on luottavainen uuden kategorian kysyntään, siitäkin huolimatta että esimerkiksi Galaxy Foldin alkaen-hinta on 2000 euroa.

– Laite on suunnattu paitsi teknologia-intoilijoille, myös yrityskäyttäjille, jotka haluavat ison näytön lisätäkseen työskentelyn tehokkuutta.

Notton uskoo, että laitteesta kiinnostuvat myös ne, jotka etsivät luksusta. Hintansa puolesta Galaxy Fold ja Mate X sijoittuvat luksuskategoriaan. Samalla hinnalla kun saa esimerkiksi varsin suorituskykyisen kannettavan tietokoneen.

Näytön jako kolmeen osaan

Mutta miten taittuvanäyttöinen mobiililaite lisää yrityskäyttäjän tehokkuutta? Nottonin mukaan merkittävä rooli on isolla näytöllä ja sen mahdollistamilla ominaisuuksilla.

– Vaikka näyttö on iso, kyse ei silti ole tabletista vaan fyysisesti älypuhelimen kokoon taittuvasta laitteesta. Näin ollen laite ei vielä tilaa ja on helposti kuljetettavissa mukana.

Galaxy Foldin käyttöliittymä mahdollistaa kolmen sovelluksen avaamisen avatulle näytölle samanaikaisesti.

Samsung ei Barcelonan mobiilimessuilla antanut laitetta messuvieraiden hipelöitäväksi, joten haastattelun aikana Notton selittää näytön jakoa piirtämällä sen paperille. Yksi pyyhkäisy näytön oikeasta reunasta vasemmalle avaa reunaan kaistaleen, jonka voi jakaa kahteen osaan. Näin käyttäjä voi avata yhden sovelluksen isompaan tilaan ja kaksi sovellusta allekkain pienemmälle kaistaleelle näytön oikealle puolelle.

– Isomman tilan voi varata esimerkiksi videon katseluun ja kaksi pienempää ruutua vaikkapa WhatsAppille ja nettiselaimelle. Eri osioita voi siirtää raahaamalla, Notton selvittää.

”Tableteilla edelleen paikkansa”

Notton ei usko, että taittuvat äypuhelimet tulevat korvaamaan tabletteja.

– Taittuvat laitteet ovat vielä melko kalliita, kun samaan aikaan perustabletin saa alle 200 eurolla. Enemmänkin kyse on siitä, että taittuvat näytöt tarjoavat välimuodon.

Notton myöntää, että tablet-markkina on viime vuosina pienentynyt.

– Tällä hetkellä lasku on tasaantumassa. Mekin esittelimme vastikään uuden tablet-laitteen noin 400 euron hintaluokkaan.

”Ei huolta kestävyydestä”

Galaxy Fold tulee myyntiin Suomessa toukokuun alussa. Nottonin mukaan laitteen valmistuskustannukset eivät vielä mahdollista tätä edullisempaa hinnoittelua.

– Tulevaisuudessa luvassa on halvempia taittuvia puhelimia, kun valmistuskulut laskevat ja valmistuskapasiteetti kasvaa. Samsungin etuna on toki se, että valmistamme näytöt itse.

Galaxy Foldin julkaisun jälkeen mediassa on esitetty arvailuja siitä, kestääkö saranararakenne jatkuvan näytön avaamisen ja sulkemisen. Nottonin mukaan tästä ei tarvitse olla huolissaan.

– Foldin suunnittelussa yksi keskeisistä osa-alueista oli nimenomaan kestävyys. Laite on suunniteltu niin, että kaksi näyttöä sulkeutuu saumattomasti ja laite kestää avaamista satoja tuhansia kertoja. Olemme laskeneet, että se tarkoittaa avaamista sata kertaa päivässä viiden vuoden ajan.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Yksinyrittäjä harkitsee yhtiömuodon muuttamista toiminimestä osakeyhtiöksi heinäkuun lakimuutoksen jälkeen

$
0
0

Hevosalan yrittäjä Suski Suomela myi vuonna 2014 pois menestyksekkään ratsastuskoulunsa Poni-Haka Oy:n Vantaalla. Sen jälkeen luennoitsijana ja ratsastusvalmenjana toiminut Salmela on työskennellyt toiminimensä kautta.

Suomela on kehittänyt Mind Riders -valmennuskonseptin, jonka pääkohderyhmää ovat ratsastusalan ihmiset, mutta myös muut itsensä johtamisesta ja mielenhallinnasta kiinnostuneet.

Nyt Suomela harkitsee yhtiömuodon muuttamista osakeyhtiöksi.

Heinäkuussa 2019 osakeyhtiöiltä poistuu osakepääomavaatimus, joka on tähän asti ollut 2 500 euroa. Suomen Yrittäjät on tyytyväinen uudistukseen, sillä se edistää yrittäjyyttä ja sähköisten palveluiden kehittämistä. Uudistus säästää myös yrityksen perustamiskustannuksissa ja pääoman maksuun liittyvissä asiantuntijamaksuissa.

Yrittäjälle osakeyhtiömuodon puolesta puhuvat verotus ja vastuu. Osakeyhtiössä yrittäjän ja yrityksen rahat ovat erikseen, kun toiminimellä toimivan yrittäjän tulot verotetaan henkilökohtaisena tulona.

Voit lukea lisää osakeyhtiön ja toiminimiyrittämisen eroista täältä. Yrityksen perustamisen oppaan voit ladata täältä.

Suski Suomela pohtii vielä, mikä on hänen kohdallaan järkevintä.

– Liikevaihtoni on vielä pientä, mutta tavoitteenani on kasvattaa toimintaa. Osakeyhtiö helpottaisi auton käyttöä, mikäli auton voisi siirtää yrityksen nimiin työsuhdeautoksi. Jos yritys alkaa tuottaa säännöllistä kuukausipalkkaa, osakeyhtiönä voisin nostaa pääomatuloja osinkoina. Minulla on myös eläkesäästövakuutus, jonka otin edellisen osakeyhtiön aikaan, mutta en voi hyödyntää sitä ilman osakeyhtiötä, Suomela kertoo.

Suomela on käynyt nyt pitämässä luentojaan talleilla, jolloin osallistujamäärä on ollut noin 20 kuulijan tietämissä. Hänen suunnitelmissaan on laajentaa toimintaa verkkovalmennukseksi, jolloin kuulijoita voi olla yhtäaikaisesti tuhansia. Suomelan äidinkieli on ruotsi ja hän haluaisi pitää kursseja myös englanniksi. Se voisi moninkertaistaa liiketoiminnan.

Lisäksi pitkän tähtäimen suunnitelmissa on lisämateriaaleja, kuten kirjoja ja muita tuotteita. Kaikki tulevaisuudensuunnitelmat tukevat osakeyhtiön perustamista, kunhan toiminta pääsee kunnolla kasvuvauhtiin.

– Tämä on vielä hevosmaailmassa uutta, ja luennoille tullaan mieluummin livenä, Suomela kertoo.

Hän ei osaa määritellä tarkkaa liikevaihtorajaa, mikä pitäisi ylittää, jotta osakeyhtiön perustaminen olisi järkevää. Monta asiaa on puntaroitavana, mutta osakeyhtiömuodossa olisi monta houkuttelevaa tekijää.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

5G-verkot tulevat, näin hyödyt – Nopeita yhteyksiä joudutaan odottamaan loppuvuoteen

$
0
0

Suomessa operaattorit testaavat kiireisesti uusia 5G-verkkoja, joiden odotetaan avautuvan kaupalliseen käyttöön tämän vuoden lopulla. Kaikki operaattorit ovat saaneet omat taajuutensa ja lisenssit on myönnetty.

Kuten uudet mobiiliverkot aikaisemminkin, 5G tulee alkuvaiheessa Suomen suurimpien kaupunkien keskustoihin ja levittyy sieltä edemmäs taajamiin. Nopeat yhteydet ovat alkuvaiheessa luultavimmin käytössä suhteellisen pienellä alueella.

5G-verkkoteknologiasta on kohistu jo vuosia. Siitä ovat innostuneet muun muassa tv- ja media-alan yhtiöt, jotka pystyvät jatkossa palvelemaan käyttäjiä esimerkiksi laajemmalla livevideotarjonnalla.

– Yksi esimerkki on isot urheilutapahtumat, joissa voi olla käytössä jopa tuhansia livevideokameroita. Ne mahdollistavat pelitapahtumien kelaamisen eteen ja taakse ja nykyistä selvästi laajemman statistiikan. 5G pienentää selvästi verkon viivettä, Samsung Suomen liiketoimintajohtaja Mika Engblom kertoo.

Verkon lyhentyvällä viiveellä on merkitystä muun muassa itse ajavien autojen kehitystyössä. Ne pystyvät tulkitsemaan karttoja nykyistä nopeammin ja näin ollen turvallisuus lisääntyy.

Useita 5G-laitteita esitelty

5G:n merkittävin vaikutus tavalliselle käyttäjälle on verkkopalveluiden käytön nopeutuminen latausaikojen lyhentyessä. Dataa siirtyy siis nykyistä nopeammin, teoriassa yli 10 gigabittiä sekunnissa. Kokonaan eri asia on, miten nopeisiin yhteyksiin todellisuudessa päästään kaupallisten 5G-verkkojen alkuvaiheessa. Operaattoreiden mukaan nopeudet keskimäärin kymmenkertaistuvat nykyisestä.

5G-päätelaitteita on jo esitelty useita. Huawei julkaisi äskettäin Mate X -älypuhelimen, joka toimii 5G-verkossa. Samsung esitteli puolestaan uuden S10-lippulaivamallin, josta tulee saataville 5G-malli. Sen julkaisuajankohtaa ei ole tosin vielä paljastettu.

– Haluamme hoitaa yhteensopivuustestaukset huolellisesti. Kerromme aikatauluista lähiaikoina, Engblom lupaa.

Hänen mukaansa Suomi on jälleen kerran eturintamassa ottamassa käyttöön uutta verkkoteknologiaa. Suomessa 5G-verkot otetaan käyttöön ensimmäisten maiden joukossa maailmassa. Verkoista povataan myös erityisen nopeita. Aivan 5G-etulinjassa on kuitenkin Aasia, etenkin Kiina ja Etelä-Korea.

Edulliset 5G-laitteet eivät vielä näköpiirissä

Kuluttajan kannattaa varautua älypuhelinkaupoilla nyt jo siihen, että 5G on pian totta. 4G-puhelimen ostaminen myöhemmin tänä vuonna saattaa kaduttaa vuodenvaihteessa. Edullisimpia 5G-puhelimia etsivät saavat kuitenkin odottaa, sillä alkuvaiheessa 5G on premium-luokan mobiililaitteiden ominaisuus. 

Kuluttajan on syytä perehtyä myös 5G-puhelinten verkko-ominaisuuksiin. Tarjolle tulee niin sanottuja non-standsalone-laitteita ja standalone-laitteita. Jälkimmäiset yltävät nopeampiin 5G-yhteyksiin, koska ne eivät tarvitse ohjausdataa 4G-verkoilta.

– Suurin tarve, mikä motivoi käyttäjiä siirtymään 5G-verkkoihin, on kärsimättömyys. Nykyisin halutaan, että kaikki tapahtuu nopeasti. Ei jakseta odottaa esimerkiksi videon latautumista, Engblom sanoo.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Viewing all 6337 articles
Browse latest View live